Circulaire IT Thema

Vier circulaire IT-thema's in 2024

Circulariteit is cruciaal voor het verminderen van de koolstofvoetafdruk van de 34 miljard IT-apparaten in de wereld, te meer omdat het aantal nog steeds toeneemt. Ze zijn verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde CO₂-uitstoot, wat ongeveer gelijk is aan de uitstoot van de hele wereldwijde luchtvaartindustrie.

Wat kun jij doen om dit tegen te gaan? Hoe kun jij een verschil maken als organisatie die het beste met de wereld voor heeft? De gemakkelijkste oplossing voor elke CIO is circulaire IT. We hebben vier thema’s die het wiel in beweging kunnen zetten.

Circulaire IT thema's

Bewijs boven beloftes

Lees meer

Circulair boven refurbished

Lees meer

Biobased boven virgin materialen

Lees meer

Extended Lifecycle Management

Lees meer

1. Bewijs boven beloftes

Op 5 januari 2023 is de richtlijn duurzaamheidsrapportage door bedrijven – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – in werking getreden. Dit betekent dat grotere organisaties vanaf 2025 verplicht zijn om regelmatig rapporten te publiceren over de sociale en milieurisico’s waarmee ze worden geconfronteerd en op welke manier hun activiteiten een impact hebben op mens en milieu.

Je komt niet meer weg met het planten van een paar bomen als substituut voor duurzame IT. Je moet verslag doen van de CO₂-voetafdruk van je datacenters, het gebruik van de publieke cloud en van de digitale werkplek. Of, zoals Elvis Presley zong: “A little less conversation, a little more action, please!”

Circular IT group verstrekt haar klanten raportagegegevens en KPI’s over CO₂ besparing.

Lees meer
Proof over Promises

2. Circulair boven refurbished

We moeten refurbished hip maken door aan te tonen dat een gereviseerde laptop een logischere en bewustere keuze is. In de modewereld noemen ze dat vintage en in de auto-industrie pre-owned. Dus waarom zouden we niet het hele concept van een tweede leven voor digitale apparatuur upgraden en hiervoor circulaire IT gebruiken?

Waarom zouden we om de drie jaar een nieuwe laptop kopen? Er moet ca. 1200 kilo metaalhoudende aarde worden gedolven en er is bijna 200.000 liter water nodig om één nieuwe laptop te produceren. De logica ontbreekt, want de werkelijke levensduur is minstens zes jaar. Er moet gemengd gebruik komen: softwareteams zullen nieuwere laptops hebben dan het HR-team en sommige werknemers zullen zelf om een circulair apparaat vragen. Let’s Gucci-up de digitale werkplek. Laten we circulaire IT hardware populair maken.

Hopelijk pronkt de CEO straks met een coole circulaire laptop.

Lees meer
IT recycling

3. Biobased boven virgin materialen

Er vindt een verschuiving plaats naar het gebruik van bioplastics en PCR-materialen in moderne laptops. Het doel is om het gebruik van fossiele kunststoffen en edelmetalen te verminderen. PCR-materiaal (Post Consumer Recycled) verwijst naar materialen die gerecycled zijn uit alledaagse producten, zoals aluminium bakjes, kranten, plastic flessen enz.

De Elite Dragonfly van HP was de eerste notebook ter wereld waarin uit de oceaan gewonnen kunststof werd verwerkt. Bij de aanschaf van een laptop is een mentaliteitsverandering nodig, met aandacht voor de totale CO₂-voetafdruk (van de wieg tot het graf) en een langere levenscyclus. Uiteindelijk zal dit resulteren in lagere totale eigendomskosten.

Lees meer
HP Dragon Fly

4. Extended Lifecycle Management

Lifecycle management (LCM) in IT is het proces van het identificeren, volgen en beheren van de levensfasen van software en hardware in een organisatie. Hardware heeft een grote impact op de CO₂-voetafdruk. Moderne apparaten zoals laptops en telefoons kunnen zes jaar meegaan, zelfs als bedrijven een afschrijvingsperiode van drie jaar hebben omwille van productiviteitsredenen.

Wij geloven in de volgende stap van LCM: Extended Lifecycle Management, waarbij we ons richten op het eerste, tweede en derde leven van een laptop, tablet, netwerk- of storage-device binnen en buiten een organisatie. Dit is een win-winsituatie voor milieu, economie en maatschappij.

Lees meer
Extended Lifecycle Management over Lifecycle Management

Onze belofte

1.    Milieuvoordelen door de circulaire economie te stimuleren met het verlengen van de levenscyclus van laptops, servers en netwerkapparatuur en het verminderen van de koolstofvoetafdruk.

2.    Maatschappelijke voordelen door laptops een tweede leven te geven door ze te schenken aan onder meer vluchtelingen, kansarme studenten, kinderen en ouderen.

3.    Economische voordelen door de kapitaaluitgaven voor IT-investeringen en de kosten van IT-eigendom te verlagen met een bewust programma voor het heroverwegen, hergebruiken en repareren van apparatuur zonder prestatieverlies.

Waarom Circulaire IT?
Trailblazer

Relevante artikelen

nieuws CSRD Report 2023

Persbericht CSRD Impact Rapport 2023

Zoetermeer, 30 May. Leading the charge in sustainable IT solutions, Circular IT group is thrilled to announce the release of its inaugural 2023 Corporate Sustainability Responsibility and Directive (CSRD) Impact Report, "Road to a circular future". This document marks a significant milestone in our commitment to promoting sustainability and the circular economy within the IT sector.

Lees meer over Persbericht CSRD Impact Rapport 2023
nieuws EcoVadis Platinum

Platinum EcoVadis Medaille voor NEG-ITSolutions

Bij Circular IT group vieren we een schitterend moment: NEG-ITSolutions, onderdeel van onze groep, heeft de EcoVadis platina award voor duurzaamheid in de wacht gesleept. Sinds ze in 1993 het pad voor circulariteit binnen IT begonnen te effenen, hebben ze niet alleen stappen gezet maar een echt spoor van innovatie en circulaire oplossingen achtergelaten. Deze prestigieuze erkenning bekrachtigt de onophoudelijke inzet van de Circular IT group voor uitmuntendheid in duurzaamheid, en bevestigt onze status als een van de top 1% pioniers in het circulaire IT-veld.

Lees meer over Platinum EcoVadis Medaille voor NEG-ITSolutions
Circulaire IT Expert

Circulaire IT Expert

Wil je meer weten?

We helpen je graag verder.

Neem contact op